sygdomsangst behandling

Når angsten for sygdom gør dig syg

Nyheder

Vi har alle oplevet at blive bange for at noget er alvorligt galt med vores krop. Det kan være pludselig hjertebanken, svimmelhed og andet kropsligt, som vi ikke lige kan forklare.  

Nok fordi vi ikke er læger. Så starter vi googlesøgningen og googler os frem til en dødsdom. Google er en fantastisk søgemaskine, men når det handler om sygdom, kan den være farlig for vores psykiske velbefindende.  

Desværre kan denne sygdomsangst tage over og blive invaliderende for hverdagen.  

Det kaldes også hypokondri og det er et ret brugt ord, som ofte fejlfortolkes og misbruges.  

Hypokondri er en virkelig angstlidelse og der er kriterier, der skal kunne krydses af, for at man kan sige, at denne lidelse er direkte skadelig og indgribende i ens liv. 

Faktisk lider 85.000 danskere af denne lidelse. 

Lider du af sygdomsangst? 

Som før nævnt er der nogle kendetegn, der kan indikere om man lider af hypokondri. 

Kriterierne er: 

Mindst 6 måneders frygt for en alvorlig fysisk sygdom. 

Angsten for at være alvorligt syg invaliderer hverdagen og livsglæden. 

Forsikring fra sundhedspersonale om sund helbredstilstand kan ikke accepteres. Kun kortvarigt. 

Symptomerne er ikke kun i forbindelse med anden psykisk lidelse. 

Er der behandlingsmuligheder for sygdomsangst? 

Svaret er ja, selvfølgelig. Der findes dygtige psykologer, der kan give sygdomsangst behandling hvilket kan afhjælpe eller helt fjerne din angst. 

Angst er en sund reaktion som hjælper os til at undgå fare. Sygdom er en stor fare for vores overlevelse.  

Det er først når angsten bliver irrationel, den er skadelig. Det er en tankegang der skal vendes og det kan en psykolog hjælpe med. Det sker gennem samtaler og øvelser. 

Den første forhindring er at indse, at angsten er irrationel og skadelig. Den næste forhindring er at turde få lidelsen behandlet. 

Der er nemlig endnu en angst forbundet med sygdomsangst behandling. Det er angsten for om det nu også kan passe, at man faktisk ikke er syg. Det giver øget trang til at blive tjekket og forsikret om at man faktisk er rask. Derudover kan man blive bange for, om man bliver for uopmærksom på kroppens signaler, når man bliver helbredt. Det er en ond cirkel, men en psykolog vil kunne guide patienten igennem denne proces. 

Hvad kan du selv gøre ved din sygdomsangst? 

Det er vigtigt at minde sig selv om at svimmelhed eller et pludseligt stik i brystet er helt normalt for en sund krop. Kroppen agerer uhensigtsmæssigt i disse situationer, men det er normalt. 

Der er en årsag til at du får denne lidelse.  

Et kig indad og tilbage i tiden kan muligvis hjælpe. Kig på barndommen. Hvordan reagerede dine forældre på sygdom?  

Er der nogle reaktioner du er bekendt med, der er en del af din personlighed? Kan disse mønstre være medvirkende til dit overdrevne fokus på kroppens signaler? 

Accepter angsten og vær i den. Se angsten som et tegn på, at der er noget psykisk, der skal arbejdes med. Angsten vil skubbe på, jo mere du lader den gøre det. Når du accepterer angsten stopper den med at skubbe på.