Tatami

Indret dit hjem i japansk stil – måske det hjælper dig til at finde en indre ro?

Nyheder

De asiatiske lande bliver ofte betragtet som lande, der har en bedre forståelse for at finde ro, end mange andre – særligt vestlige lande – har. Derfor vil mange søge råd til at finde ind til sit indre jeg og finde mere værdig i tilværelsen hos disse kulturer.

Hvis du er fascineret af den livsstil, som de lever i Asien, og gerne vil komme det lidt tættere på, så kan du overveje at indrette dig hjem i japansk stil. Her spiller tatami måtter en stor rolle, og du kan derfor med fordel kigge lidt nærmere på dem.

Hvad er tatami?

En tatami er en form for gulvbeklædning eller en måtte, der blev brugt i gammel traditionel japansk indretning. Den har en kerne, der er skabt af risstrå – i dag bruges også komprimeret flis eller polystyren – og så er den dækket af flettede strå af lyse-siv. Måtten vil altid være præcis dobbelt så lang, som den er bred, da dette er standardmål, og så vil den typisk være indrammet af brokade eller jævnt stof.

Denne gulvbelægning blev først brugt i aristokratiske boliger i Japan, og blev set som noget meget præstigefuldt. Den gjorde de hårde trægulve blødere, så man kunne sidde mere komfortabelt på gulvet. Dette var i den såkaldte Heian periode, hvorefter den spredte sig til boliger til samuraier og præster i kamakura perioden, og sidst blev den brugt i hele rum i Muromachi perioden.

Hvordan kan du inkludere tatami i dit hjem?

Hvis du gerne vil skabe en indre ro i dit hjem og vil bruge de japanske indretningstendenser til dette, så kan du som sagt med fordel kigge nærmere på tatami.

Du kan overveje at undersøge, hvordan du for eksempel kan dække et af dine gulve med disse specielle måtter – eller måske du vil have en måtte til din seng?

Dæk gulvet med måtter

Hvis du vælger at dække dit gulv med måtterne, så er der specielle måder at gøre det på. De skal nemlig gerne ligge i et bestemt mønster. Du kan komme de helt traditionelle måder at gøre det på nærmere ved enten af kontakte dem, der arbejder med måtterne eller ved blot at lave din egen research. Målet er nemlig at holde så mange måtter i den ”rigtige” størrelse som overhovedet muligt.

En sengeramme til tatami

Hvis du er interesseret i at skifte din traditionelle sengeramme ud med en, der er beregnet til tatami, så behøver du ikke at gå på kompromis med det æstetiske, fordi der findes faktisk nogle utroligt flotte sengerammer til tatami måtter, som du med fordel kan inkludere i dit hjem – også hvis du ikke nødvendigvis har andet formål end at skabe et mere æstetisk og anderledes soveværelse.

Sengerammerne ser ud på mange forskellige måder – mens nogle er helt nede ved jorden, så har andre små ben at stå på. De er dog alle lave og kommer ikke med et sengegærde, som mange af de fine vestlige sengerammer ofte gør.